0
  • No products in the cart.
Total:0,00 kr
 

Artist Statement

Det oväntade...

När livet guidade mig på en oförutsedd väg hade jag inget annat val än att följa.


Att designa silversmycken där det oväntade – det oförutsedda får spela huvudrollen, är en otroligt spännande process. Att inte veta hur de färdiga smyckena kommer att se ut i förväg lämnar alla dörrar öppna för vad min fantasi och intuition vill förmedla.

När processen väl är igång är det som om det ofärdiga smycket berättar för mig vad det vill bli. Det kan tala om olika typer av raka eller böjda former eller glänsande delar som vill infogas eller markeras.

 

Fenix

Inte ett smycke ser ut som ett annat och de är alla mer eller mindre som olika individer. Många gånger känns det som om de faktiskt pratar med mig…

 

När jag såg resultatet av en av de första gjutningarna jag någonsin gjort med min speciella teknik visste jag med en gång att det var så här jag ville arbeta. För mig symboliserar det här allra första verket Fenix – en fågel som sägs ha förmågan att dö, resa sig ur askan och komma till liv igen. Den symboliserar återfödelse och evighet och är också representativ för hopp. På ett sätt berättar den faktiskt historien om mitt liv. Det här är med andra ord det smycke som styrde mig i riktning mot, så som jag ser det, att arbeta med konstsmycken. Detta är också lite av mitt signum – inget smycke är det andra identiskt. Alla är unika och finns bara i ett enda exemplar.

Min ”Fenix” såg ut som ingenting när jag sköljde den, men efter att ha rengjort och polerat den såg jag honom och han har varit mina sedan dess. Jag kan helt enkelt inte skiljas från honom, så han får
stanna!

Vem är jag

Jag heter Pia J. Stengard och är född i södra Sverige år 1964. Många har flyttarna blivit innan jag landade i Valdemarsvik vid Östersjöns kust. Valdemarsvik ligger på Sveriges östkust, cirka en timmes bilresa rakt öster om Norrköping.

 

Från och med september 2023 finns min ateljé och butik i Söderköping.

En liten titt i backspegeln

Min konstnärliga karriär började vid 14 års ålder när jag lärde mig grunderna i silversmide. Vid 17 års ålder fortsatte jag min resa mot silversmide när jag studerade ett år i USA. Väl hemma blev mitt fokus mjukt hantverk och jag tog examen från Textilhögskolan i Borås 1987. Efter min examen startade jag ett importföretag inom textilbranschen och arbetade med garn och stickdesign.

 

Åren gick och någonstans började jag inse att det som verkligen betydde något för mig var färg och form i alla dess konstellationer och hur vi som människor interagerar, känner, lever och vad som får oss att ticka. Så tillsammans med en kollega startade jag en gratis vårdtidning för den svenska sjukvården och dess väntrum.

 

Jag ansvarade för och genomförde, layout och design, foton, text och korrekturläsning och fick därmed utlopp för min vilja att skapa med bild, färg och form samtidigt som texterna handlade om vikten av att må bra.

 

Mitt intresse för oss som människor och allt jag har lärt mig under åren publicerades 2015 i min bok – ”Vägen tillbaka till framtiden”.

 

Viljan att arbeta med silver lämnade mig dock aldrig och 2014 återupptog jag silversmidet och byggde min första egna studio vid sidan av slutförandet av min bok.

 

Idag skapar jag främst konstsmycken samt tillverkning av pendlar i massivt sterlingsilver. Jag undervisar även i silversmide, keramik och olika tekniker inom mjukt hantverk i min ateljé i Söderköping.

Artist Statement

Pia J. Stengard (°1964, Lund, Sverige) är en konstnär som huvudsakligen arbetar i sterling silver. Genom att tillämpa ett poetiskt och ofta metaforiskt språk vill J. Stengard förstärka åskådarens häpnad genom att skapa kompositioner som genererar positiva känslor som lämnar spår och balanserar på gränsen till igenkänning och alienation.

 

Hennes konstverk etablerar en koppling mellan naturens organiska former och det som betraktaren föreställer sig. Hennes arbete fokuserar på de konkreta känslor som bestämmer vår existens. Genom att utforska begreppet ”naturens organiska former” på ett nostalgiskt sätt försöker hon öka dynamiken mellan publik och konstnär genom att objektifiera känslor och undersöka den dualitet som utvecklas genom olika tolkningar.

 

Hennes verk framstår som drömlika bilder där fiktion och verklighet möts, välkända troper smälter samman, betydelser skiftar, dåtid och nutid smälter samman. Genom att undersöka tve- tydigheten via olika variationer undersöker hon de organiska formernas dynamik, inklusive manipulationen av dess effekter och skådespelets gränser utifrån våra antaganden om vad naturen betyder för oss. Istället för att presentera en faktisk verklighet, tillverkas en illusion för att trolla fram vår fantasis rike.

 

Hennes verk visar aldrig hela strukturen. Detta resulterar i att konstnären lätt kan föreställa sig en egen tolkning utan att hindras av verkligheten. Pia J. Stengard bor och arbetar idag i Valdemarsvik
och Söderköping.

Pia J. Stengard

sv_SE